In 2007 kwam uit een spannende preselectie van mogelijke bestemmingen uiteindelijk de Vogezen in la Douce France als eerste over de meet!

Le Tour des Vosges werd zonder twijfel dé sportieve afspraak van het seizoen en combineert de succesformules van de avonturen in het Zwarte Woud en de Eifel.

Geen traject in lijn, maar wel etappes met eenzelfde start- en aankomstplaats. De uitverkoren locatie? De "parel van de Vogezen": Gerardmer.  

Het parcours loodst de Sjepapkes de legende van de Tour de France in… Want die is lang niet alleen geschreven in de Alpen en Pyreneeën, maar evenzeer op en rond de ‘cols’ & ‘ballonnen’ van het Vogezenmassief.  De ’light versie’ van Alpen en Pyreneeën, met de toppen niet zo hoog, de flanken niet zo lang, maar wel dezelfde brede waaier aan hellingspercentages die de beleving van een echte bergetappe compleet maken. En met twee extra voordelen: meer afwisseling tussen vlak, bergop en bergaf én op beperkte afstand kan een hele reeks echte ‘cols’ op het palmares worden geschreven…

Over cols in de Vogezen gesproken: de gerenommeerde Franse ‘Atlas des Cols des Vosges’ van Altigraph spreekt van: “bien petits obstacles”. Even geniaal gevonden als veelzeggend: de meeste cols zijn tembaar zonder extreme efforts, maar de sportieve uitdaging is er weldegelijk. En de strafste onder hen hebben zonder twijfel toch een plaats in een rijtje met gerenommeerde collega’s van de Alpen of Pyreneeën.

Le Tour des Vosges 2007 in cijfers

 • totale afstand: +/- 600 km
 • 7 etappes:
       o 1 proloog
       o 1 criterium
       o 2 overgangsritten
       o 3 bergritten
 • 1 start- en aankomstplaats: Gerardmer 
 • cols & ballonnen van 4de, 3de, 2de, 1ste catégorie en hors catégorie
 • 95% over pittoreske wegen
 • dak van de ronde: Le Honeck (1362m)
 • +/- 70 villes de passage