In de zomer van 2009 trapt 't Sjepapke de pedalen in gang voor de meest zuiderse meerdaagse wielerronde in het clubbestaan! Zuid-Frankrijk werd het decor voor Le Tour à la Provençale !  

Wie Provence en koers zegt, kan niet anders dan aan de Mont Ventoux denken. De befaamde berg. De beruchte berg. Le géant, de maan,... aan typerende bijnamen geen gebrek. Met of zonder Ronde van Frankrijk, deze reus eist willens nillens de aandacht op tot in verre omstreken. Een baken, een certitude. Het prototype van een berg: beneden dal, boven de top, c'est simple comme bonjour. En toch... Deze berg heeft zijn originele naam niet gestolen: Mont Ventoux. De Michelinkaart klinkt nog dramatischer: Col des Tempêtes! Alsof de hellingsgraad nog niet genoeg is, moet de eenzame fietser soms ook nog het gevecht aangaan tegen de wind, variable van zachte bries tot storm. Op sommige dagen lijkt de Ventoux - noblesse oblige - onoverwinnelijk.

Tot zover de verplichte respectbetuiging aan deze col hors catégorie. Want de Provence heeft nog veel méér in petto: een kleurrijk pallet aan geurende lavendelvelden, smakelijke wijnranken, okergroeven, ruwe rotsformaties en diep uitgesneden gorges, en tal van historische bouwwerken en dorpjes, waar la Douce France waarschijnlijk is uitgevonden en de tijd een versnelling lager trapt.

De formule was geïnspireerd op Le Tour des Vosges van 2007: alle etappes hebben dezelfde start- en aankomstplaats. Deze eer viel te beurt aan Caromb, gelegen in het hartje van de Provence, daar waar de zon haar domicilie heeft...

Le Tour à la Provençale: 't Sjepapke tussen wijn en wind !