Een competitie die z'n gelijke niet kent...

Geen andere wielercompetitie die zulke suspens, spraakmakende manoeuvres, legendarische uitspraken van de protagonisten en tal van verrassende wendingen met zich meebrengt, als het clubkampioenschap bij 't Sjepapke!

De titelrace, officieel opgestart in 1998, loopt over een heel seizoen. Wie onder het jaar het meest meerijdt en dus de meeste kruisjes verzamelt, krijgt de felbegeerde titel van clubkampioen... Op feestdagen en evenementen zijn extra kostbare punten te verdienen!

De eerste 12 edities liepen over een heel kalenderjaar, waarbij zowel de winterritten in het bos als de ritten op de weg meetelden. De laatste edities kenden een alternatieve formule waar de form van de dag besliste over de titel. 

 

 

 

Veel kandidaten, weinig uitverkorenen...

Om kampioen bij 't Sjepapke te worden moet men dus van alle markten thuis zijn: regelmaat, doorzettingsvermogen, behendigheid, tactisch doorzicht, stressbestendigheid en een goeie wekker; de titelkandidaten hebben het allemaal nodig... En elk jaar verschenen steeds meer topfavorieten, kanshebbers en outsiders aan de start...

 

De inzet...

De beloning voor de kampioen zijn eeuwige roem met een plaatsje in de prestigieuze 'hall of fame' en een prachtige beker, die wordt uitgereikt tijdens de officiële huldiging op het jaarlijkse teerfeest.

 

De wisselbeker...

De clubkampioen krijgt daarbovenop de fameuze grote wisselbeker! En wie erin slaagt als het kampioenschap 3x te winnen, mag deze extra beker definitief mee naar huis nemen! Nog maar drie Sjepapkes zijn daarin gelukt.

 

Het jokersysteem...

In 2004 keurde de UCI een belangrijke reglementswijziging goed. Voortaan beschikt elk Sjepapke over 4 jokers! Die mogen ingezet worden wanneer ze een rit missen wegens werkverplichtingen of vakantie aan zee, in de Ardennen of in het buitenland. Op die manier kunnen de Sjepapkes beter werk, gezin en titelrace combineren. Als bewijs dient vanaf de bestemming een gele briefkaart of kaartje gestuurd te worden naar de voorzitter, met vermelding "joker"... Het bleek een doeltreffende maatregel: met het jokersysteem werd de strijd terug menselijker en de jokers werden een belangrijk onderdeel van de koerstactiek!

 

Het kampioenschap der constructeurs...

In 2008 werd een nieuw kampioenschap uitgetest: dat voor de constructeurs van de racefietsen waarmee de Sjepapkes rondrijden. Het klassement der constructeurs wordt opgemaakt op basis van alle wegritten, via het gemiddelde aantal punten behaald door de Sjepapkes die met eenzelfde fietsmerk koersen. Per trimester wordt een tussenstand opgemaakt. Op het einde van het wegseizoen, dat start met de proloog en eindigt met de sluitingsprijs, kennen we meteen ook welke renstal de beste constructeur bij 't Sjepapke is...

Transfers van Sjepapkes naar een andere constructeur tijdens het seizoen worden ook in rekening gebracht. Het is telkens opnieuw afwachten of dit een voor- of nadeel is voor de betrokken merken...

Na een evaluatie van het testjaar gaf de UCI definitief groen licht voor dit extra klassement! Vanaf 2009 zijn 2 belangrijke regels van kracht. Per platte band of aflopende ketting onderweg worden 5 strafpunten voor de constructeur aangerekend. Constructeurs die meer dan 1 rijder inzetten krijgen op het einde van het wegseizoen een zogenaamde rennersbonus (5 ptn / extra rijder) voor het verhoogde risico dat ze lopen. "Het strafpuntensysteem in combinatie met de rennersbonus vergroot de suspens in dit klassement nog meer", aldus de UCI.

 

Live !

Het clubkampioenschap kon enkele jaren terug etappe per etappe bijna live worden gevolgd via de ritverslagen en speciale nieuwsflashes. De exacte tussenstand in het klassement werd na elk trimester bekend gemaakt. Natuurlijk in exclusieve primeur aan de Sjepapkes zelf...

In 2016 zal de titelrace weer de nodige commotie meebrengen... Dan wordt een nieuw hoofdstuk geschreven en gereden aan een ondertussen straf verhaal. 

Lees meer over de voorbije edities