Le plat de résistance: de beklimming van de Mont Ventoux (1912m) op de dag dat de Tour de France er op de top arriveert! Aan unieke sfeer zal het niet ontbreken, bij de meet & greet met de legende. (We laten in het midden wie hier de legende is: de Tour ofwel ‘t Sjepapke…). De beklimming start vanuit Bédoin, de klassieke ‘koerskant’. Op de Col des Tempêtes zoals de onheilspellende benaming op de Michelin-kaart luidt, zal de “Sjepappeillaise” in vol ornaat weerklinken!

Afhankelijk van de dagplanning, de weersomstandigheden en improvisatie van het moment vatten we post ergens op de klim om de passage van de Tourkaravaan op te wachten, of dalen we eerder af om de drukte na de doortocht van de koers te vermijden. Een afdaling via Malaucène bijvoorbeeld brengt de teller op ca. 65 km.

Noblesse oblige, dus volgen hier de onvermijdelijke cijfers die de Mont Ventoux typeren. Met 1603 meter hoogteverschil vanuit Bédoin staat de col in de top-20 (nr. 17) van Frankrijk. De kant van Malaucène staat trouwens ook in dat prestigelijstje  (nr. 19, 1583 hm).

De klim vanuit Bédoin telt 21,3 km aan 7,5% gemiddeld met een maximale stijging tot 12,9%. Voor wie nog twijfelt aan de status van Ventoux: op www.cyclingcols.com staat de berg 4de in de Franse ranglijst van bergen met hoogste algemene moeilijkheidsgraad! (Die index wordt daar berekend als de som van kwadraten van de hellingsgraad van alle 1km segmenten, waarbij dus de combinatie van lengte en stijgingsgraad doorweegt). De Galibier, Parpaillon en Col Agnel vormen daar het podium.