Gérardmer is vanzelfsprekend de enige echte ‘ville étape’ in deze ronde. De ‘Parel van de Vogezen’ kreeg dan ook terecht een eigen criterium volgens de regels van de kunst: een beperkte afstand, geen cols en ongeveer halfweg doortocht in het dorp. Ideaal voor een avondrit op een rustdag..

Het criterium start richting het buurdorp Xonrupt-Longemer met ook al een bijhorend meer. Daarna draaien we het Forêt de Gérardmer in en volgt een korte klim tot we kunnen genieten van enkele schitterende ‘points de vue’ over Gérardmer. De weg slingert verder langs en in het bos maar dan gaat het bergaf en het peloton passeert terug door het centrum van Gérardmer.

Vervolgens krijgen we een lange afdaling door de mooie Vallée de Granges, langs de rivier Vologne, richting Bruyères. In Granges-s-Vologne draaien we terug richting Gérardmer langs een golvend traject via Liézey. Onderweg wordt er toch voldoende hoogte gewonnen en wacht er weer een panoramazicht op Gérardmer, maar deze keer langs de overkant. Er rest dan enkel nog een scherpe afdaling naar de finish van het criterium. In Gérardmer, of waar dacht u?