Deze onvervalste overgangsrit passeert in Remiremont, één van de grotere gemeenten in de regio met een centrumfunctie. Een modern stadje dat haar rijk historisch patrimonium en charme wist te bewaren en toch uitgerust is met de moderne voorzieningen voor het hedendaagse leven. ‘Ville fleurie’ Remiremont is gelegen aan de samenvloeiing van de Moezel en Moselotte en zeker een visite waard.

De etappe neemt een pittige start via de zuidkant van het Lac de Gérardmer, meteen naar de Col de Sapois (3de cat.). Een rustige en mooie afdaling brengt ons naar Vagney. Daar nemen we… de plaatselijke ‘route’ tot in Remiremont. Een oude spoorlijn die omgeturnd werd tot ‘piste cyclable’. Kilometers vlak in de Vogezen: het kán! In Remiremont is éénderde van de rit gereden.

Na de tussenstop gaan we door op het élan. We volgen de bedding van de Moezel stroomafwaarts, direction Epinal. Halfweg passeren we in Eloyes en in Jarménil draaien we weg van de bekende rivier, die alweer mémoires oproept aan de Zwarte Woudreis en die legendarische avond op het fameuze terras in Perl... "Allo allo?!"

Na de doortocht in Cheniménil en Docelles staat het kompas terug op Gérardmer ingesteld. Onderweg rijden we langs de "Petite et Grande Cascades de Tendon" en stoten we nog op een ‘bien petit obstacle’: de Col de Bonne Fontaine (4de cat.). De afdaling naar le Tholy is niet wijd maar plezant. Van daar is het nog een tiental kilometer tot Gérardmer. Attention: in tegenstelling tot de andere lijkt deze etappe een aankomst bergop in petto te hebben. Toch wel verrassend voor een overgangsrit.. Een valse indruk? Of vals plat?