We demarreren maar meteen in de beschrijving van deze etappe: het is de koninginnenrit in deze Tour des Vosges! Een traject met niet minder dan 8 cols waaronder één van eerste categorie en als hoogtepunt de Ballon d’Alsace, hors catégorie, resulteert in een erg ‘nerveus’ ritprofiel.

Vrij snel na de start in Gérardmer worden de eerste twee cols die in mekaars verlengde liggen voor de wielen geschoven: de Col du Haut de la Côte (4de cat.) en de Col de Grosse Pierre (3de cat.). Dit duo zal nog eens de revue passeren in de finale..

Volgende tussenpunten zijn la Bresse en Cornimont. Daarna staat er met de Col du Ménil (4de cat.) een wel zeer ‘petit obstacle’ op het menu. In le Thillot neemt het peloton dezelfde ‘piste cyclable’ die ook onderdeel is van de étape de Remiremont. We rijden oostwaarts naar St.-Maurice-s-Moselle en zo komen we aan de voet van de crème de la crème in deze etappe: de Ballon d’Alsace (hors catégorie), ook wel gekend als Col du Ballon.

De afdaling langs de oostflank eindigt in Masevaux en daar volgt al snel de klim naar de Col du Hundsrück (2de cat.). Daarna gaat het noordwaarts tot Kruth en is er tijd om te recupereren. Met de Col d’Oderen (1ste cat.) moet er weer geklommen worden. Na de top is het afdalen, terug tot Cornimont.

Het laatste deel van de etappe is het eerste deel in tegengestelde richting. De tweede passage over de Col de Grosse Pierre (2de cat.) en de Col du Haut de la Côte (4de cat.) brengt het totale hoogteverschil van deze bergetappe op meer dan 2300 hoogtemeters - het equivalent van een heuse Alpen- of Pyreneeënrit..

Een iets lichtere versie wordt bekomen door op de top van de Ballon d'Alsace terug te keren langs dezelfde weg.