Deze oerdegelijke bergrit trekt van bij de start de registers open met de beklimming van de Col de la Schlucht (1ste cat.). Het zal niet de laatste keer zijn dat het peloton op deze top passeert.. Dan volgt een knappe afdaling mét haarspeldbochten naar Munster. De vallei hier is niet zomaar ‘klein Zwitserland’ bijgenaamd.

Via kleinere wegen gaat het –nog steeds in licht dalende lijn- via Turckheim naar het keerpunt: Colmar, de 3de grootste stad van de Elzas en met een schilderachtig stadscentrum. Met terrasjes in overvloed en naar alle waarschijnlijkheid de zon. Want hier valt de minste neerslag van heel Frankrijk, dankzij het "Föhneffect"! Dit merkwaardig meteorologische verschijnsel ontstaat wanneer wind vochtige lucht aanvoert naar een bergketen. De lucht wordt aan de ene kant van de keten gedwongen te stijgen waardoor ze afkoelt, er bewolking ontstaat en er regen kan vallen. De stijgende lucht verliest zo veel vocht en wordt droger. Wanneer ze aan de andere kant van de keten naar beneden stroomt, warmt de lucht terug op. Op eenzelfde hoogte kan er dus tussen twee kanten van de bergketen een groot temperatuurverschil bestaan. 
Voor de tussenstop in Colmar zijn we letterlijk de Vogezen uitgereden, want Colmar ligt in de Rijnvallei langs de as Straatsburg – Basel. Mémoires aan de legendarische Zwarte Woudreis zijn niet veraf. Ook letterlijk, want we zijn amper 15 km verwijderd van het traject van de laatste etappe destijds (Col du Donon (!) – Britzingen) die dwars door het Rijndal de oversteek maakte tussen Vogezen en Schwarzwald… In vogelvlucht is het ook even ver tot de rivier zelf – en dus de Frans-Duitse grens.

De terugweg vandaag vanuit Colmar vertrekt via Ingersheim en dan volgt een helling naar een hoger gelegen punt dat vreemd genoeg geen erkenning als col kreeg: de uitzondering die de regel bevestigt, een fout op de Michelinkaart, of een ‘bien petit obstacle perdu’? In elk geval de moeite waard, want op weg naar les Trois-Epis wordt er getrakteerd op het ene na het andere adembenemende vergezicht. Een afdaling via Orbey en Lapoutroie brengt het peloton naar de oostflank van de Col du Bonhomme (1ste cat.). Boven op de top draaien we linksaf. We stijgen nog twee trapjes hoger naar de Col du Louchbach (4de cat.) en meteen in het verlengde daarvan de Col du Calvaire (3de cat). Met nu nog 30 km tot de meet is het meeste hoogteverschil van deze etappe reeds overbrugd. C’est bon pour le moral! Want de volgende 15 km lopen over de noordzijde van de fameuze Route des Crêtes. We passeren terug op top van de ondertussen welbekende Col de la Schlucht. De afdaling langs de flank die daarstraks werd beklommen brengt ons naar de streep in Gérardmer.